Lappland

Håll huvudet kallt

Lappland täcker ett stort område av den nordliga delen av den skandinaviska halvön, allt vad är norr om polcirkeln. Inget ställe i Europa kan erbjuda sådan enastående och orörd vildmark. Med sina skogar, otaliga stora floder, karga bergsplattor och äntligen norska kusten med hisnande landskap.

Varje besökare kan se och uppleva den unika kulturen hos de inhemska Lapparna. Den inhemska befolkningens ekonomi bygger huvudsakligen på den nomadiska uppfödningen av renboskap. Lapps traditionella färgglada festliga kostymer och handgjorda redskap som är gjorda av trä och renarhorn är mycket kända, särpräglade och gör enastående souvenirer.

Med dagliga direktflyg Stockholm – Kiruna, äkta hotell, fantastiskt lokalt kök, midnattssolen på sommaren och norra lamporna på vintern är Lappland ett av de mest exotiska, men ändå tillgängliga incitamenten och turistmålen i Europa.

 

Från istiden till nutid …

Tio tusen år sedan skar glaciärer en flodbädd och Tornefloden föddes. Sedan dess har det kristallklara, rena vattnet i Tornefloden strömmat fritt längs sin 600 kilometer långa väg genom Lappland ut mot havet i sydöstra.

Hela ICEHOTEL lånas från den mäktiga Tornefloden och är en plats där tiden står still. Bara en kort tid före, fisk simmade i vattnet och floden var en kraschande torrent av whitewater, vild och skummande. Och väldigt snart, när våren kommer och då äntligen sommaren, kommer rummen, sviterna, baren, receptionen, faktiskt hela skapelsen, återigen att bli en del av de rusande forsarna som strider mot havet.

Gruvstaden Kiruna är en produkt av den stora järnmalmssökningen som hittades redan i mitten av 1700-talet. Idag är Kiruna en stad i det arktiska området som planeras och byggs för långa och kalla vintrar och de korta men intensiva somrarna.

image002.jpg

Kiruna är också centrum för norrskensforskning. Under vinterperioden från december till april blir vinterhimlen ofta upplyst av norrsken, med sina vackra och magiska färgningar och skribbling.